A XXIII. Országos Ijúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny

A verseny lebonyolítása

A rendezvényre 2018. október 12-én, pénteken került sor. A versenyen négy versenytémában mérettek meg a jelentkező tanulók, ezek a következők voltak:

I. TÉMA
SÍRCSOKOR KÉSZÍTÉSE

A feladat hagyományosnak tekinthető, most is az volt a kívánalom, hogy azok a kötészeti formák, melyeket – szeretteinkről való megemlékezéskor – leggyakrabban elkészítenek, mind esztétikailag, mind technikailag, a törvényszerűségek ismeretében kifogástalan munkák legyenek.
Minden versenyző a helyszínen kapott 1 db nyeles, vizes tűzőhab sírcsokor tartót. (Fontos volt, hogy a kész alkotásnak mozgathatónak kellett lennie.) A díszítéshez szükséges vágottvirágot, növényi részt, termést, egyéb kiegészítőt a versenyző hozták magukkal. Sírcsokor szalag felhasználása megengedett volt, de nem volt kötelező.
Az elkészítés ideje 60 perc volt.


1. ábra – Sírcsokrok – a XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny versenyzői által készített virágkötészeti alkotások (2018. október 13., fotó: dr. Honfi Péter)

II. TÉMA
ASZTALDÍSZÍTÉS – „RENESZÁNSZ LAKOMA”

Az asztaldíszítés kategóriájában a 2018-as Mátyás király emlékév szolgált a téma alapjául. A feladat egy 80×80 cm-es asztal díszítése volt, amit a szervezők biztosítottak. Az asztal nem volt helyettesíthető előre elkészített, hozott installációval vagy másik asztallal. Az asztallap tetszőlegesen borítható volt terítővel, vagy egyéb dekorációs anyaggal, akár egy másik asztallap is ráhelyezhető volt, de ennek a mérete nem lóghatott túl a meglévő asztallapon. A feladathoz minden anyagot a versenyzők biztosítottak. Az asztalt két fő részére kellett megteríteni. Az alkotásnak tükröznie kellett a címben szereplő témát, mivel a reneszánsz lakomák gyakori eleme volt a szőlő, így ennek felhasználása kötelező volt (egész fürt vagy szőlőszemek is elfogadottak voltak).
A feladat elkészítési ideje 60 perc volt.


2. ábra –  A XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny versenyzői által készített virágkötészeti alkotások az Asztaldíszítés kategóriában
(2018. október 12., fotó: dr. Honfi Péter)

III. TÉMA
TÉRBELI KOMPOZÍCIÓ KÉSZÍTÉSE – „ALMÁSKERT”

Az ebben a versenykategóriában készítendő téralkotás minimális mérete: 0,8 × 0,8 × 0,8 m volt, az alkotás tetszőleges technikával készülhetett. Az alkotásnak almát is kellett tartalmaznia, bármilyen formában. Az alapot a versenyzők 70 %-os előkészítettséggel hozhatták magukkal, tartalmazhatott élő növényi részeket is, kivéve vágottvirágot.
A feladat elkészítési ideje 90 perc volt.


3. ábra – A XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny versenyzői a térkompozíció kategória alkotásának készítése közben és két elkészült alkotás

(2018. október 12-13., fotó: dr. Honfi Péter)

IV. TÉMA
MEGLEPETÉSFELADAT

Az ún. meglepetésfeladat témáját és kivitelezését teljes egészében a versenyen hirdettük ki. A feladat egy tűzött technikával készült kegyeleti koszorú elkészítése volt. A feladat elkészítéshez az anyagokat a helyszínen biztosítottuk.
A feladat elkészítési ideje 45 perc volt.


4. ábra –  A XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny versenyzői által készített virágkötészeti alkotások a Meglepetésfeladat kategóriában

(2018. október 13., fotó: dr. Honfi Péter)

RÁADÁSFELADAT – Őszi termésdíszes asztaldísz készítése
A „ráadás” kategóriában – a fent jelzett módon – a versenyzőkön kívül további diákoktól is elfogadtunk nevezéseket.
A feladat egy őszi hangulatú, termésdíszes asztaldísz készítése volt, melynek maximális mérete 40 × 40 cm lehetett. A díszítés bármilyen technikával (ragasztás, tűzés stb.) készülhetett, de az alkotás nem lehetett csokor. Fontos volt, hogy az elkészült munka legalább három napig tartós legyen, ne veszítsen díszítőértékéből.
A „RÁADÁSFELADAT” témában kiállított munkák értékelése és díjazása az I., II., III. és IV. témában készített versenymunkáktól elkülönített volt.


5. ábra –  A XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny résztvevői által készített virágkötészeti alkotások a Ráadásfeladat kategóriában
(2018. október 12., fotó: dr. Honfi Péter)

A versennyel egy időben a virágkötészetet oktató szaktanárok szakmai tanácskozására került sor, melyen gyakorlati bemutató is segítette a szakoktatók továbbképzését.

Zsűrizés
A versenymunkákat ebben az évben is független zsűri értékelte.

A zsűri tagjai voltak:

  • Pánczél Péter, a Magyar Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Szakmai Egyesületének elnökhelyettese és egyben a zsűri elnöke,
  • Móri Imre mester virágkötő és
  • Udvari Brigitta mester virágkötő.

A „Ráadás – Őszi termésdíszes asztaldísz” kategóriát értékelő különzsűri tagjai:

  • Dr. Klincsek Pál főtanácsos, a Virágkötő kalauz című könyv írója, a zsűri elnöke,
  • Kereszty Kornél sziromképkészítő,
  • Dr. Reményi Mária Lujza ny. egyetemi adjunktus.

A zsűri értékelése alapján – még 2018. október 12-e éjszakáján – a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék munkatársai végezték el az eredmények összesítését, az oklevelek és emléklapok elkészítését, a díjak, díjcsomagok összeállítását.

Ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztó
Az eredményhirdetésre ünnepélyes keretek között került sor 2018. október 13-án, szombaton, 11.00 órai kezdettel. A zsűri értékelése alapján legeredményesebb versenyzők ebben az évben is értékes jutalmakat, díjakat vehettek át, melyeket részben az egyetem vezetése, szervezeti egységei, részben szakmai partnereink, támogatóink ajánlottak fel. A díjkiosztó ünnepséget az Agrárminisztérium részéről dr. Harangozó Tamás kertészeti szakreferens tisztelte meg jelenlétével, aki az intézmények közötti csapatversenyben első helyen végzett Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola 1. csapata számára adta át a minisztérium által felajánlott üvegkupát.
A díjkiosztó díszvendégei között köszönthettük dr. Helyes Lajos professzor urat, az egyetem tudományos rektorhelyettesét, Nyitrainé dr. Sárdy Diána docens asszonyt, a Kertészettudományi Kar dékánját, dr. Mártonffy Bélát, a Nemzeti Agrárkamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnökét, Lipcsei Szabolcsot, a FŐKERT Nonprofit Zrt. zöldfelület-fejlesztési igazgatóját és szponzoraink cégeinek vezetőit.
A díjazott versenyzők és átadott díjak felsorolását az 1. sz. táblázat tartalmazza.

1. táblázat – A XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny díjazottjai

Kategória

Hely

Díjazott diák neve

Díj

Felajánló

Kegyeleti

1.

Androlettiné Tarnai Odett

tárgyjutalom

Mg.- és Környezettud. Kar, Kertészeti Intézet

Kegyeleti

2.

Demendi Viktória

tárgyjutalom

Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.

Kegyeleti

3.

Garai Szilvia

tárgyjutalom

Magyar Díszkertészek Szövetsége

Asztaldíszítés

1.

Bősze Eszter

tárgyjutalom

Élelmiszertudományi Kar

Asztaldíszítés

2.

Bónyai Petra

tárgyjutalom

Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége

Asztaldíszítés

3.

Pataki Tamás

tárgyjutalom

Egyetemi Bonsai Club

Térkompozíció

1.

Androlettiné Tarnai Odett

tárgyjutalom

Tájépítészeti és Településtervezési Kar és

Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete

Térkompozíció

2.

Pataki Tamás

tárgyjutalom

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Térkompozíció

3.

Hajtó Antónia

előfizetés + tárgyjutalom

TermészetBÚVÁR szerkesztősége és

Borostyán Faiskola

Meglepetés

1.

Androlettiné Tarnai Odett

tárgyjutalom

Kereszty Kornél sziromképkészítő

Meglepetés

2.

Demendi Viktória

tárgyjutalom

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Meglepetés

3.

Varga Nikolett Napsugár

tárgyjutalom

Magyar Mikológiai Társaság

Összesített

1.

Androlettiné Tarnai Odett

Radó-díj

SZIE rektora

Összesített

2.

Demendi Viktória

Császi-díj

Kertészettudományi Kar

Összesített

3.

Pataki Tamás

Domokos-díj

Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék

Intézmények közötti verseny

1.

Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola 1. csapata

kupa

Agrárminisztérium

Intézmények közötti verseny

2.

Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

kupa + utalvány

Budai Campus Igazgatóság

Intézmények közötti verseny

3.

Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola 2. csapata

kupa + előfizetés

Kertbarát Magazin Szerkesztősége

Ráadás

1.

Szénási Dóra

tárgyjutalom, előfizetés

Árpád-Agrár Zrt., TermészetBÚVÁR Alapítvány

Ráadás

2.

Kővári Rita

tárgyjutalom

Oázis Kertészeti Kft.

Ráadás

3.

Balogh Szimóna

utalvány

KETK Kísérleti Üzem és Tangazdaság

Év Oktatója

-

Molnár Mária

Kredits-díj

Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék

További különdíjak átadására is sor került, a Kertbarát Magazin szerkesztősége, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft., a Vácrátóti Botanikus Kert és a szervezők által felajánlott díjakat vehették át versenyzőink.
A rangos versenyben dobogóra nem került versenyzők az ünnepélyes díjkiosztó után vehették át emléklapjaikat, és további szponzori különdíjainkat. A felkészítő tanárok szintén emléklapot és jelképes ajándékot kaptak.

magyar