A XIX. Országos Ijúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny

   

Beszámoló a 2014. évi rendezvényről

A XIX. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenyre, mint minden évben az ország virágkötészetet is oktató közép- és felsőfokú intézményeinek nevezését vártuk, ennek megfelelően 24 intézményt hívtunk meg a megmérettetésre.

2014-ben 10 tanuló nevezése érkezett, akik 50 pályamunkát készítettek. A 10 versenyző 50 versenyművén túl a „Ráadás – a lokálpatriotizmus jegyében” kategóriában, melyre külön is fogadtunk nevezéseket, további 23 diák virágkötészeti alkotása érkezett.

A rendezvényre 2014. október 17-én, pénteken került sor. A versenyen négy versenytémában mérettek meg a jelentkező tanulók, ezek a következők voltak:

Versenytémák

I. TÉMA - SÍRCSOKOR KÉSZÍTÉSE

A feladat hagyományosnak tekinthető, most is az volt a fő kívánalom, hogy azok a kötészeti formák, melyeket – szeretteinkről való megemlékezéskor – leggyakrabban elkészítenek, mind esztétikailag, mind technikailag, a törvényszerűségek ismeretében kifogástalan munkák legyenek.
Minden versenyző a helyszínen kapta meg az 1 db nyeles, vizes tűzőhab sírcsokortartót. A díszítéshez szükséges növényt, növényi részt, termést, egyéb kiegészítőt a versenyzők hozták magukkal.
Az elkészítés ideje: 60 perc volt.
 

II. TÉMA - ASZTALDÍSZÍTÉS – „PIKNIK A SZABADBAN”

A feladat egy 80×80 cm-es asztal díszítése volt, amit maximum 10-10 cm-rel lehetett nagyobbítani, esetleg kerekíteni. A terítéket 2 fő számára kellett megoldania a versenyzőnek. Az asztaldísznek tartalmaznia kellett valamilyen formában szívószálat, de a hangsúly a többségi növényhasználaton volt.
 

III. TÉMA - TÉRBELI KOMPOZÍCIÓ KÉSZÍTÉSE - „VEGETATÍV TERMÉSZET”

A térkompozíciónak tükröznie kellett a fenti témát. A téralkotás minimum mérete: 1x1x1 m. A feladat térkompozíció készítése vegetatív stílusban. Az alap 70 % előkészítettséggel volt hozható, tartalmazhatott élő növényi részeket is, kivéve vágottvirágot (ezt előzsűri ellenőrizte).
A feladat elkészítési ideje 90 perc volt.
 

IV-V. TÉMA - MEGLEPETÉSFELADATOK

Az ún. meglepetésfeladatok témáját és kivitelezését teljes egészében a versenyen hirdettük ki. A feladat egy 20 cm-es mohakoszórú-alap és egy 10 cm-es tobozkoszkoszorú-alap bedíszítése volt. A feladat elkészítéshez az anyagokat a helyszínen biztosítottuk.
A feladat elkészítési ideje 60 perc volt.

RÁADÁSFELADAT – a lokálpatriotizmus jegyében

A „ráadás” kategóriában – a fent jelzett módon – a versenyzőkön kívül további diákoktól is elfogadtunk nevezéseket. Ebben a kategóriában a feladat egy teljesen készen hozható, tetszőleges kialakítású, élő vagy száraz növényes, asztalra helyezhető virágkötészeti alkotás – készítmény bemutatása-kiállítása volt, mely lehetett asztalra helyezhető csokor vagy tűzött kompozíció, mérete az 50×50×50 cm-es méretet nem haladhatta meg.
A „RÁADÁSFELADAT” témában kiállított munkák értékelése és díjazása az I., II., III. és IV. témában készített versenymunkáktól elkülönített volt.
A versennyel egy időben a virágkötészetet oktató szaktanárok szakmai tanácskozására került sor, melyen gyakorlati bemutató is segítette a szakoktatók továbbképzését.
 

Zsűrizés

A versenymunkákat ebben az évben is független zsűri értékelte.
A zsűri tagjai voltak:

  • Pánczél Péter okleveles kertészmérnök, virágkötő mester, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnökhelyettese, a zsűri elnöke,
  • Mezőffy Tamás ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő.
  • Rozsonday Attila, ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő.

A „Ráadás – a lokálpatriotizmus jegyében” kategóriát értékelő különzsűri tagjai:

  • Dr. Klincsek Pál főtanácsos, a Virágkötő kalauz című könyv írója, a zsűri elnöke,
  • Dr. Reményi Mária Lujza nyugalmazott egyetemi adjunktus
  • Seregély László látványtervező

A zsűri értékelése alapján – még 2014. október 17-e éjszakáján – tanszékünk munkatársai végezték el az eredmények összesítését, az oklevelek és emléklapok elkészítését, a díjak, díjcsomagok összeállítását.

Ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztó

Az eredményhirdetésre ünnepélyes keretek között került sor 2014. október 18-án, szombaton, 11.00 órai kezdettel. A zsűri értékelése alapján legeredményesebb versenyzők ebben az évben is értékes jutalmakat, díjakat vehettek át, melyeket részben az egyetem vezetése, szervezeti egységei, részben szakmai partnereink, támogatóink ajánlottak fel. A díjkiosztó ünnepséget a Földművelésügyi Minisztérium részéről Bori Gábor úr tisztelte meg jelenlétével, aki az intézmények közötti csapatversenyben első helyen végzett Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola 1. sz. csapata számára adta át a minisztérium által felajánlott kupát.

A díjkiosztó díszvendégei között köszönthettük dr. Palkovics László professzor urat, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettesét, dr. Hrotkó Károly professzor urat, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának dékánját és szponzoraink cégeinek vezetőit.

Díjazottak

Kategória

Helyezés

Díjazott versenyző

Kegyeleti

1.

Kanyó Viktória

Kegyeleti

2.

Radványi Lejla Reményke

Kegyeleti

3.

Bognár Enikő

Asztaldíszítés

1.

Kanyó Viktória

Asztaldíszítés

2.

Kecskés Hajnalka

Asztaldíszítés

3.

Bognár Enikő

Térkompozíció

1.

Máté József

Térkompozíció

2.

Kecskés Hajnalka

Térkompozíció

3.

Takács Dániel

Meglepetés (mohakoszorú)

1.

Máté József

Meglepetés (mohakoszorú)

2.

Kanyó Viktória

Meglepetés (mohakoszorú)

3.

Wolf Beatrix

Meglepetés (tobozkoszorú)

1.

Wolf Beatrix

Meglepetés (tobozkoszorú)

2.

Kanyó Viktória

Meglepetés (tobozkoszorú)

3.

Liu An Qing

Összesített

1.

Kanyó Viktória
A Dr. Radó Dezső Emlékdíj 2014. évi díjazottja

Összesített

2.

Takács Dániel
A Császi Katalin Emlékdíj 2014. évi díjazottja

Összesített

3.

Máté József
A Dr. Domokos János Emlékdíj 2014. évi díjazottja

Intézmények közötti verseny

1.

Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola 1. sz. csapata

Intézmények közötti verseny

2.

Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium csapata

Intézmények közötti verseny

3.

Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola 2. sz. csapata

Ráadás

1.

Majoros Valentina

Ráadás

2.

Élő Eleonóra

Ráadás

3.

Pappné Vámosi Anna

Képek néhány versenymunkáról

    

Részletek a XIX. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny pályamunkái közül (2014. október 17-19., fotók: dr. Honfi Péter) 

Kiállítás

A versenymunkákból készült kiállítást az érdeklődők 2014. október 18-19. között tekinthették meg, a pályamunkákon kívül a hagyományoknak megfelelően bonsaikiállítás, gombakiállítás, ingyenes növényvédelmi szaktanácsadás, gombaszakértői vizsgálat és tanácsadás, virágkötészeti és növénykezelési bemutatók és arborétumi vezetett séták várták a látogatókat, a felsorakozott kertészeti cégek pedig őszi termékeiket kínálták vendégeinknek.

Reméljük, versenyzőink és látogatóink hasznosan és kellemesen töltötték nálunk ezt a három napot, és szép élményekkel gazdagodva térhettek haza.

Valamennyiüket visszavárjuk 2015. évi, jubileumi rendezvényünkön!

   

 

 

magyar