Krizantémok mint cserepes virágos dísznövények

Krizantémok mint cserepes virágos dísznövények
témavezető: dr. Honfi Péter

Leucanthemum × superbum 'White Knight' (balra) és 'Silberprinzesschen' (jobbra) fajták cserepes virágos dísznövénykéntSzabadföldi és növényházi cserepes termesztésben vizsgáltunk 2 magról termeszthető krizantémfajtát, ajánlást tettünk azok termesztésben való alkalmazására.

Megállapítottuk, hogy az 'Autumn Glory' és 'Fashion Mix' néven forgalmazott magról szaporítható krizantémok valójában nem tekinthetők fajtának, erősen heterogének.

Mindkét taxont kisüzemi termesztésben ajánlottuk termesztésre.

A vizsgált termesztéstechnológiák közül a szabadföldi termesztés bizonyult kedvezőbbnek, növényházban a növények habitusa gyengébb volt.

A termesztési programok közül a nagycserepes program adott jobb eredményt, a normál cserépben nevelt növények erősen megnyúltak.

A cserepes termesztésbe vonási kísérletben vizsgált 3 kultúra közül kettő bizonyult alkalmasnak erre a felhasználási célra, ezek esetében kidolgoztuk a javasolt technológiát, és számítások alapján igazoltuk annak gazdaságosságát.

A Leucanthemum × superbum 'Silberprinzesschen' fajta nem bizonyult alkalmasnak cserepes termesztésre.

A Leucanthemum × superbum 'White Knight' fajta cserepes termesztésre alkalmasnak bizonyult, egy éves termesztésben virágoztatható, jarovizációt nem igényel. Termesztése időzítési lehetőségeinek kidolgozása további vizsgálatokat igényel.

A Chrysanthemum weyrichii faj cserepes termesztésre alkalmasnak bizonyult, de első évben nem virágoztatható, jarovizációt igényel. Termesztésének időzítési lehetőségét ill. a kultúra lerövidítésének módját további vizsgálatok tisztázhatják.

magyar