Honosítás

Honosítási kutatási témáink további tendenciái

Míg az elmúlt húsz év során a Tanszék honosítása elsősorban saját behozatalú fajtákra irányult, a fajtaimport liberalizálódásával ezt a funkciót gyakorlatilag átvették a magyar díszfaiskolák, melyek anyagi lehetőségei és merítésük, nagy számuknál és gazdasági potenciáljuknál fogva szélesebb körű, mint Intézményünké.

A saját honosításhoz képest viszont sokkal inkább előtérbe kerül a fajtaértékelés: részben saját kísérleti terünkön, részben pedig a lakóterületi zöldfelületeken. A fokozott mértékű fajtaértékelést indokolja az évről évre rendszeresen behozott új fajok és fajták nagy száma, valamint az a körülmény, hogy azok értékelésére a faiskola luxuskörülményei között nincs reális esély, ott csupán a növény technológiai tulajdonságaira, piacossága kerülhet elbírálásra.

Vizsgálataink eredményeképp (részben saját kutatások, részben pedig hallgatói diplomamunkák keretében) megbízható információt nyújtunk mind a díszfaiskolák, mind a zöldfelület-gazdálkodásban érdekelt szakemberek (kertépítők), mind pedig a nagyközönség számára.

Vizsgálat alatt lévő legfontosabb fajok ill. nemzetségek: Buddleja, Forsythia, Weigela, Spiraea, Juniperus, Thuja, Chamaecyparis, Philadelpus, Hibiscus.

A felsorolt nemzetségekből olyan óriási mennyiségű fajta van az országban melynek egy töredéke is elégséges.

magyar